Het Keilepand.

Het Keilepand is de transformatie van een voormalig pakhuis naar een bruisende hotspot in MerweVierhavens (M4H). De bouwkundige ingrepen maken nieuwe activiteiten mogelijk en sluiten architectonisch naadloos aan bij de stoere, monumentale architectuur van het Keilepand.

Het pand uit 1922 is ontworpen door het internationale Ingenieursbureau prof. W. Kreis & Jüngst. Het is volledig uit beton opgetrokken, destijds heel bijzonder, en was als overslagloods van Thomsen’s havenbedrijf aan één van de binnenhavens van het Vierhavensgebied gesitueerd. Samen met de Lekhaven, IJselhaven en Koushaven werd de Keilehaven in de periode 1910 - 1915 aangelegd om de groeiende stukgoedhandel in de Rotterdamse haven te accommoderen. Veel mensen kennen dit gebied van toen het nog één van de grootste fruithavens ter wereld was. Op de in de loop der jaren vrijkomende plekken is inmiddels nieuwe bedrijvigheid ontstaan. In de leegstaande oude gebouwen zijn pioniers uit de maakindustrie en de creatieve sector neergestreken. Zij voelen zich aangetrokken tot het ruige, industriële karakter van het gebied en de aanwezigheid van het water alom. Inmiddels is er het Ruimtelijk Raamwerk M4H vastgesteld en ontwikkeld zich het gebied zich als een circulaire proeftuin met ruimte voor experimenteren en leren.

Het Keilepand omvat in totaal 15.000 m² bedrijfsruimte. Het gebouw was in behoorlijk slechte staat voordat het in 2015 - 2016 door GROUP A en studio ADAMS architecten werd getransformeerd tot een ‘activity-based’ locatie waarin onder de naam KeileCollectief verschillende gelijkgestemde bedrijven ruimte en faciliteiten delen. De bouwkundige ingrepen maken nieuwe activiteiten mogelijk en sluiten architectonisch naadloos aan bij de stoere monumentale architectuur van het Keilepand. De dynamische en duurzame transformatie van het gebouw heeft geresulteerd in een bruisende hotspot gelegen naast de Voedseltuin in het Makers District waar gelijkgestemde bedrijven vormgeven aan een duurzame toekomst.