Back to All Events

Grand Finissage: de monumentale transitie van M4H

Zondag | 15 september | 15.00h - 18.00h | KeileZaal | Voertaal Nederlands

*Wegens Open Monumentendag zijn wij vanaf 12.00 geopend

Grand Finissage: de monumentale transitie van M4H

Bezoek op 15 september het Keilepand tijdens de Grand Finissage, de monumentale transitie van M4H, als sluitend event voor de tentoonstelling: HOE WILLEN WIJ BOUWEN M4H 2030. M4H is in ontwikkeling. Het is de verwachting dat het nu niet meer lang zal duren voordat er daadwerkelijk gebouwd gaat worden en er een bruisende nieuwe woon-werk wijk gaat ontstaan.

Maar hoe doe je dat? Het vraagstuk over hóe we willen bouwen, maar ook wát we willen behouden, samenbrengen en doen groeien in het gebied leggen we actief aan onszelf voor. Ter afsluiting van HOE WILLEN WIJ BOUWEN M4H 2030 (HWWB M4H 2030) en in het teken van de Open Monumentendag houden wij daarom op 15 september een Grand Finissage. De dag bestaat uit een reflecterende rondleiding door onze expositieruimte gevolgd door een spannende dialoog waarin we de huidige vraagstukken bespreken. Met als gezamenlijk streven om een agenda voor de ontwikkeling van het M4H gebied te formuleren voor de komende jaren!

Wil jij graag dit feestelijke moment met ons delen en heb jij interesse in sociale en monumentale transitie? Meldt je dan nu aan via de volgende ticket-link. Tickets zijn gratis maar we vinden het wel fijn als je een plekje reserveert.

https://www.eventbrite.nl/e/951315810197?aff=oddtdtcreator

Programma
15.00 – 15.30 Introductie en rondleiding ontwerpers tentoonstelling
15.30 – 17.00 Paneldiscussie 

Ronde 1: Visionair-bouwtechnisch: Remko Siemerink, Willem van Genugten, Ninke Happel
Ronde 2: Sociaal-Ruimtelijk: David Ter Avest, Malique Mohamud, Valerie Heesakkers
Ronde 3: Historisch-monumentaal: Annette Matthiessen, Folkert van Hagen, Marit Janse

17.00 – 17.30 Afsluitende agenda 2024-25
17-30 – 18.30  Borrel


Rondleiding

De finissage gaat van start met een rondleiding door de verschillende ontwerpers van de tentoonstelling. Zij reflecteren ter afsluiting van de expositie op de vier schaalniveaus; Landschap, Stedenbouw, Architectuur en Materiaal. Met Marit Janse (De Urbanisten), Valerie Heesakkers (Cityförster), Ninke Happel (HCVA) en Willem van Genugten en Folkert van Hagen (Group A I Carbonlab). Introductie door Monica Adams (studioADAMS/KeileCollectief).

Paneldiscussie

Na deze rondleiding zullen de betrokken ontwerpers samen met externe experts van diverse achtergronden in gesprek gaan onder begeleiding van moderator Siobhan Burger. In 3 rondes verkennen we het M4H gebied vanuit visionair-bouwtechnisch, sociaal-ruimtelijk, en historisch-monumentaal perspectief. 

Ronde 1: Visionair-bouwtechnisch
De tentoonstelling stelt de vraag: HOE WIJ WILLEN BOUWEN M4H 2030. En beantwoordt deze door 100 jaar terug om vervolgens 100 jaar vooruit te kijken. Elk gebouw was voordat het uit de grond werd opgetrokken ooit eerst iemands visie en dit geldt nog steeds. Er lijken soms meer ideeën te zijn over hoe we willen bouwen dan dat er mogelijkheden zijn tot bouwen zelf. Inmiddels is het beste antwoord op de vraag ‘Hoe willen we bouwen’ misschien dan ook simpelweg ‘niet!’. Tijdens deze monumentendag kijken we voor andere mogelijke antwoorden naar visionaire plannen die decennia geleden bedacht zijn. Zo halen we visionaire denkers als Buckminster Fuller even naar het heden om ons bij te staan. ‘WWBD?’ oftewel: What would Bucky do? 

In deze ronde zullen we in gesprek gaan met Willem van Genugten (GROUP A Architecten), NInke Happel (HCVA) en Remko Siemerink (Hogeschool Rotterdam).

Ronde 2: Sociaal-Ruimtelijk
M4H, van oudsher een industriegebied en inmiddels al een tijd onderdeel van het ‘makers-district’, wordt straks ook nog een woonomgeving. Voor het gebied is een Ruimtelijk Raamwerk gemaakt, maar een sociale component mist nog. En dat terwijl het sociale aspect heel belangrijk is voor de verdere ontwikkeling. Immers: Collectiviteit als basis voor Circulariteit! Maar hoe krijgen we iedereen aan tafel, en hoe maken we de tafel groot genoeg voor iedereen?

In deze ronde zullen we in gesprek gaan met Malique Mohamud (Concrete Blossom), David ter Avest (Hogeschool Rotterdam) en Valerie Heesakkers (CityFörster).

Ronde 3: Historisch-monumentaal
Ooit waren de schoorstenen en kranen van M4H tekenend voor haar skyline en al voordat deze haar kade beklede wortelde de wilg zich in haar oevers. Alles wat ooit oud was, was daarvoor ooit nieuw. Nu is de vraag of dat wat oud is weer vernieuwd kan worden, juist oud mag blijven óf zelfs verder mag verouderen. Zo quote het ‘Ruimtelijk Raamwerk Merwe-Vierhavens Rotterdam: toekomst in de maak’ Amerikaans stedenbouwkundige Jane Jacobs: ‘New ideas need old buildings’. Maar hebben oude gebouwen wel nieuwe ideeën nodig? 

In deze ronde zullen we in gesprek gaan met Folkert van Hagen (GROUP A Architecten), Marit Janse (De Urbanisten) en Annette Matthiessen (gemeente Rotterdam)

Afsluiting : Agenda voor 2024-2025

Afsluitend formuleren we de agenda voor het volgend jaar. Welke onderwerpen moeten en kunnen we verder uitdiepen en met wie? Naast lezingen, debatten en workshops kunnen dat stadsbrede conferenties zoals het Stadsmakerscongres en de Cultural Currency Conference zijn. Natuurlijk in opmaat naar een nieuwe tentoonstelling in de KeileZaal tijdens de Architectuurmaand 2025!  

Borrel

Afsluitend is er gelegenheid voor een borrel aan de Keilebar. Sluit aan op 15 september en boek je ticket voor de tentoonstelling en Grand Finissage via onderstaande link. 

Wil jij graag dit feestelijke moment met ons delen en heb jij interesse in sociale en monumentale transitie? Meldt je dan nu aan via de volgende ticket-link. Tickets zijn gratis maar we vinden het wel fijn als je een plekje reserveert.

https://www.eventbrite.nl/e/951315810197?aff=oddtdtcreator

Biografieën

Siobhan Burger (Dura Vermeer) De rechtvaardige stad is wat Siobhan Burger drijft. In haar werk in het sociaal/fysieke domein komen ruimtelijke ontwikkeling, maatschappelijke thema’s en kunst en cultuur samen. Als moderator, dagvoorzitter en spreker voert zij het gesprek over de integrale ontwerpopgaven op het snijvlak van stedenbouw, architectuur en maatschappelijke uitdagingen. Ze is sinds 2022 werkzaam als Programmamanager Sociale Impact bij Dura Vermeer Bouw en Vastgoed, in welke rol zij de menselijke maat en sociale structuren vertegenwoordigt in processen en ontwerpteams.

Willem van Genugten (GROUP A) Willem van Genugten (1975) studeerde architectuur aan de TU-Delft en de University of Illinois at Chicago. Hij heeft ervaring met ambitieuze en complexe internationale projecten van schetsontwerp tot oplevering. Als Sustainable Business Developer richt hij zich op aanbestedingen en acquisities waarin duurzaamheid vanaf het begin van het proces centraal staat. Met GROUP A I CARBONLAB is Willem aanjager van de de transitie naar klimaatpositieve projecten.

Ninke Happel (HCVA) Ninke Happel (1978) studeerde architectuur en omgevingspsychologie aan de TU Delft en de KU leuven. Samen met haar bureau Happel Cornelisse Verhoeven onderzoekt Ninke graag binnen de fysieke, juridische of emotionele beperkingen van bestaande gebouwen naar mogelijkheden voor nieuw gebruik. Zij is daarbij gefascineerd hoe binnen bestaande systemen en structuren, (beperkte) veranderingen kunnen leiden tot nieuwe woon- en werkmogelijkheden voor een veranderende maatschappij. 

Remko Siemerink is werkzaam als docent en onderzoeker aan de Hogeschool Rotterdam waarbij zijn focus ligt op ‘circular design engineering’. In 2007 schreef Remko voor zijn afstuderen een scriptie getiteld ‘de World Map van Richard Buckminster Fuller’. Remko zijn fascinatie voor ‘Bucky’ ligt in het verlengde van zijn passie voor innovatieve projecten in een multidisciplinaire context. Inventiviteit en creatief computergebruik zijn voor hem belangrijke tools. Schoonheid is een leidend principe. 

Malique Mohamud (Concrete Blossom/The Niteshop). Concrete Blossom is een futurist Urban Culture advies- en ontwerpbureau met een focus op het snijvlak van gebiedsontwikkeling, beleidsvorming en populaire cultuur. Een van Concrete Blossoms concepten is The Niteshop: een research- en designplatform en een plek waar ontwerpers, kunstenaars, wetenschappers en hosselaars elkaar ontmoeten en samenwerken aan de stad van morgen

David ter Avest (Hogeschool Rotterdam) David ter Avest is stadsgeograaf en als docentonderzoeker verbonden aan het Kenniscentrum Duurzame HavenStad en de opleiding Ruimtelijke ontwikkeling van Hogeschool Rotterdam. Voor Hogeschool Rotterdam verbindt hij praktijk, beleid, onderzoek en onderwijs in het gebied MerweVierhavens. Daarnaast is hij op verschillende manieren actief in het sociaal domein. De rode draad in zijn werk is het continu zoeken naar raakvlakken tussen het ruimtelijk domein en het sociaal domein.

Valerie Heesakkers (Cityförster architects) Valerie behaalde haar bachelorsdiploma cum laude in architectuur aan de TU Delft. Hierna rondde ze haar studie aan de TU Delft af met een masterdiploma in architectuur. Haar afstudeeronderzoek & ontwerpproject richtte zich op waterveiligheid in Nederlandse rivierlandschappen. Hierdoor ontstond haar interesse in rivierlandschappen, waterveiligheid en -beheer.

Folkert van Hagen (GROUP A) Folkert van Hagen (1970) is medeoprichter van GROUP A, een maatschappelijk betrokken bureau voor architectuur, interieur en stedenbouw, en mede initiatiefnemer van het activity-based verzamelgebouw Keilepand. Zijn betrokkenheid bij het Keilepand toont zijn aanstekelijke drive om te experimenteren en het instrumentarium van de architect met de kennis en vaardigheden van anderen te bundelen en in te zetten voor duurzame stedelijke ontwikkeling.

Marit Janse (De Urbanisten) Marit Janse is senior landschapsarchitect en directielid bij de Urbanisten - bureau voor stedenbouw en landschapsarchitectuur - in Rotterdam. Haar benadering is vanuit de culturele en natuurlijke eigenheid van een plek en het belang van de ecologische meerwaarde van de ingreep. Marit studeerde in 2013 cum laude af aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Daarvoor studeerde zij tuin- en landschapsinrichting aan de Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein en University of Greenwich in Engeland. 

Annette Matthiessen (Gemeente Rotterdam) Annette Matthiessen (1969) is projectsenior stedenbouw bij de Gemeente Rotterdam. Zij heeft samen met Jeroen Bleijs (Gemeente Rotterdam) en Carla van Hooff (Havenbedrijf) initiatief genomen voor het onderzoek ‘Aard van de plek’ een studie naar de karakteristieken van het havengebied M4H. 

Previous
Previous
September 12

Workshop Generatieve Stedelijke Ontwikkeling door Concrete Blossom

Next
Next
October 6

AREA Expositie. Nederlandse Academie Voor Beeldcreatie