Back to All Events

Tour ‘oases in de stad’ Willemijn Wilms Floet

Willemijn Wilms Floet geeft een tour met toelichting door de tentoonstelling ‘Oases in de stad’ op de mezzanine van KeileZaal, Keilepand. Deze tentoonstelling is onderdeel van de expo: ‘HOE WILLEN WIJ WONEN M4H 2030’ en is tijdens de architectuurmaand in het Keilepand te zien.

De expo ‘HOE WILLEN WIJ WONEN M4H 2030’ brengt 5 verschillende tentoonstellingen bij elkaar en vormt de opmaat naar een nog te formuleren prijsvraag voor een collectief woon-werkgebouw in het komende najaar.

De expo laat de vele facetten zien die de vraag ‘HOE WILLEN WE WONEN M4H 2030’ omvat. Het belang van de gekozen juridische vorm en opdrachtgeverschap; de verbindende kracht van de collectieve (buiten)ruimte; de mogelijke collectieve functies, de condities die nodig zijn voor het realiseren van een coöperatief gebouw; het verhaal van de gebruiker en de karakteristiek en de duurzame ambities van M4H.

‘Oases in de stad’ toont inspirerende voorbeelden van de collectieve buitenruimte. Aan de hand van voorbeeldige projecten worden de kwaliteiten van architectonische woonvormen verborgen binnen het blok zichtbaar gemaakt.
Beschermd: hoe is vormgegeven aan collectiviteit?
Beschut: hoe wordt tegenwicht geboden aan de drukke buitenwereld?
Besloten: wat maakt de sfeer van de collectieve binnentuinen bijzonder en hoe wordt beslotenheid geregisseerd?
Bewerkt: transformatieopgaven en het hof.

Hofjes en hoven zijn verborgen semi-openbare binnenwerelden, onderdeel van een groter stedelijk geheel. Ze vormen een architectonische eenheid door de ritmische herhaling van ramen, deuren en andere elementen die de hof omsluiten. Hierdoor ontstaat de eigenzinnige sfeer van rust en stilte, als tegenbeeld voor de wereld buiten en collectiviteit. Gebouwen en buitenruimten in een hof hangen onlosmakelijk samen. Wie een hofje niet precies weet te liggen, loopt eraan voorbij. Historisch gezien liggen hofjes verborgen achter poorten, waardoor de andersoortige binnenwereld wordt ervaren als een verrassing. Gebruikelijk heeft het hof in de Hollandse stad een woonfunctie en is te typeren als een ‘groene oase’.   

Documentaties van telkens twee hofjes en twee Rotterdamse woningbouwprojecten -een deel wordt ook tentoongesteld in de vorm van analytische maquettes- bieden een context en aanknopingspunten voor de transformatie van het M4H gebied tot een gemengd werk-woongebied.

De panelen zijn gebaseerd op het jarenlange hofjes-onderzoek door Willemijn Wilms Floet, in december 2021 gepubliceerd bij nai010publishers  ‘Oases in de Stad, het hofje als architectonisch idee’, ‘Urban Oases, Dutch Hofjes as Hidden Architectural Gems’.

De analytische maquettes zijn gemaakt door MSc-studenten Bouwkunde  van de TU Delft, onder begeleiding van Geert Coumans, Martijn Stellingwerff, Laura Ubachs, Lisa de Groene en Willemijn Wilms Floet.

Datum en tijd:
18 juni, vanaf 11.00 uur

29 juni, 19.00 uur (voorafgaand aan de lezing, start 19.30 uur)

Locatie:
Keilepand, Keilestraat 9f, 3029 BP Rotterdam

Dr. Ir. Willemijn Wilms Floet (1962) is als universitair docent verbonden aan de leerstoel Methods of Analysis & Imagination. Ze was praktiserend architect 1988-2001; is docent en onderzoeker op de faculteit Bouwkunde van de TU Delft sinds 1990. Haar promotieonderzoek via het Villard d’Honnecourt programma in Venetië (IUAV) in 2012 en Delft  (TU) 2014 betreft een architectonische studie naar het hofje van liefdadigheid als bouwsteen van de Hollandse stad.

Al vele jaren is zij betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van het BSc en Master grondslagen en ontwerponderwijs. Ze richt zich op kennis gedreven exploratieve analysemethoden ten behoeve van ontwerp en onderzoek, waarbij de instrumenten en media van architectuur het onderwerp vormen. Belangrijke publicaties zijn ‘Twintig Plandocumentaties in ‘Honderd Jaar Nederlandse Architectuur’ (1999, Van Duin, Barbieri ed.), ‘Zakboek voor de Woonomgeving’ (2001, samen met Esther Gramsbergen), ‘Het ontwerp van het Kleine Woonhuis’ (2004), ‘Het hofje, Bouwsteen van de Hollandse stad, 1400-2000’ (2016), Oases in de Stad, het hofje als architectonisch idee; Urban Oases, Dutch Hofjes as Hidden Architectural Gems (2021). Ze is curator van meerdere tentoonstellingen, waaronder ‘Magic of the Box’ (2014-2021), ‘Tools of the Architect’ (Venice Biennale  Venetë, 2018),  ‘Analytical Models: Hofjes’ (Delft 2019).

Deze tour is ook onderdeel van de reeks ‘‘Gewoon Goed wonen en werken’. In de reeks zijn onderzoekers Willemijn Wilms Floet en Koen Van Bockstal op 29 juni te gast.

Aanmelden lezing via eventbrite: klik hier.

Previous
Previous
June 18

Dag van de Architectuur

Next
Next
June 18

Uitreiking Awards Archiprix NL 2022