In de reeks ‘Gewoon Goed wonen en werken’ zijn op woensdag 29 juni 19.30 onderzoekers Willemijn Wilms Floet en Koen Van Bockstal te gast. Met introductie van Ninke Happel (HCVA). Aanmelden via eventbrite: klik hier
Koen Van Bockstal (BULK architecten/ Universiteit Antwerpen) licht recent eigen werk toe aan de hand van een aantal speerpunten en fascinaties. BULK bedenkt robuuste en toekomstbestendige woonensembles, die een actieve bijdrage leveren aan de stad en de samenleving. Door een duidelijke structuur worden bewoners uitgedaagd en wordt ruimte gelaten voor voor interpretatie en overmaat. In hun visie vormen zulke dierbare gebouwen een mogelijk antwoord op acute en actuele vraagstukken.
Willemijn Wilms Floet (TU Delft) is expert op het gebied van (historische) hofjes. Zij licht in deze lezing het wonen binnen het bouwblok als eigentijdse ontwerpgave uit en verkent de aanknopingspunten voor het M4H gebied: het hofje en hoven als oases in de stad in het perspectief van de ontwikkeling van architectuur en het wonen.
Voorafgaand aan de lezing is er de mogelijkheid van een tour met Willemijn Wilms Floet door de door haar gecureerde tentoonstelling ‘Oases in de stad’ - onderdeel van de expo: ‘HOE WILLEN WIJ WONEN M4H 2020’ in de KeileZaal)
Achtergrond sprekers
Dr. Ir. Willemijn Wilms Floet (1962) is als universitair docent verbonden aan de leerstoel Methods of Analysis & Imagination. Ze was praktiserend architect 1988-2001; is docent en onderzoeker op de faculteit Bouwkunde van de TU Delft sinds 1990. Haar promotieonderzoek via het Villard d’Honnecourt programma in Venetië (IUAV) in 2012 en Delft (TU) 2014 betreft een architectonische studie naar het hofje van liefdadigheid als bouwsteen van de Hollandse stad.
Koen Van Bockstal is sinds 2000 stichtend vennoot en zaakvoerder van BULK architecten, een reflecterende en creatieve praktijk, met ervaring en interesses op diverse schaalniveaus en met een bijzondere voorliefde voor bouwen in de stad.
Sinds 2006 doceert Koen architectuur aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen en sinds 2020 is hij aangesteld als gastprofessor Architectuur en Omgeving. Als docent in de masterstudio stimuleert hij studenten om schaarste en beperkingen als bondgenoten te zien van echte creativiteit. Zijn masterstudio ‘Radicale Ensembles’ bestudeert de fascinerende rijkdom van het Europees bouwblok. Naast zijn bureau en zijn werk voor de universiteit, was hij tot 2020 één van de vier leden van de Welstandcommissie (de kwaliteitskamer van de Stad Antwerpen) en is hij vaak te gast in architectuur jury's in binnen- en buitenland.