‘THE MAKING OF’ MET: KADIR VAN LOHUIZEN EN DOKE ROMEIJN
In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?
Aan de hand van filmfragmenten, en gemodereerd door journalist Bram Vermeulen, vertellen de makers hoe de documentaire-serie Food for Thought over het wereldwijde voedselsysteem tot stand is gekomen. Waarom wilden ze deze serie maken, wat waren de obstakels, hoe hebben ze het aangepakt? En hoe kijken ze terug op het totale maakproces.
Waar komt ons voedsel vandaan? Waar gaat het naar toe? Welke weg legt het af van productie tot op ons bord? Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen gaat in de vierdelige serie samen met co-regisseur Doke Romeijn op zoek naar de wereld achter het eten op ons bord in de VS, China, Kenia, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. De documentaires brengen in beeld wat vaak buiten ons blikveld blijft.
Dit programma vindt plaats op dinsdagavond 23 april om 19.30 uur in het Keilepand in Rotterdam M4H en wordt georganiseerd door Keilecollectief en VPRO. Entree is gratis. Maar reserveer nu uw kaartje via de volgende link.
Meer informatie over dit programma i.s.m. de VPRO.
Sperziebonen, mango’s en avocado’s komen het hele jaar door uit Kenia. Het eten in de Nederlandse schappen legt gemiddeld ongeveer 30.000 kilometer af voor het op ons bord terecht komt. Dat is even ver als naar Australië en weer terug. Deze overvloed aan producten is het resultaat van een complex en wereldwijd systeem van een enorme schaal, waarin Nederland een grote rol speelt.
Food for thought is een vierdelige VPRO documentaire-serie op tv en NPO Start, elke maandag, 22.15 uur, VPRO, NPO2, maar er is meer. Er is een prachtig boek uitgegeven door Lannoo en een omvangrijke expositie in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
Op https://www.vpro.nl/programmas/food-for-thought vind je korte samenvattingen van de documentaire-afleveringen, animaties die onderdelen in onze voedselindustrie toelichten waarvan je steil achteroverslaat, en ook achtergrondartikelen.
Meer informatie over de sprekers en de moderator.
Kadir van Lohuizen deed fotografisch verslag van meerdere conflicten in onder andere Afrika, maar is het meest bekend door zijn langdurige documentaire-projecten over onder andere de zeven rivieren van de wereld, de stijgende zeespiegel, de diamantindustrie en de afvalindustrie. Op dit moment is zijn tentoonstelling Food for Thought, over de wereldwijde voedselindustrie, te zien in het Scheepvaartmuseum. Van Lohuizen is oprichter van documentaire-collectief NOOR Images en ontving verschillende prijzen voor zijn fotojournalistiek. Hij nam meermaals deel aan de jury van World Press Photo. In zijn recente boek After Us the Deluge bracht hij de stijgende zeespiegel in kaart en het effect hiervan op mensenlevens.
Doke Romeijn is een veelgeprezen regisseur bij de VPRO. Haar films en documentaires gaan in veel gevallen over innovatieve en inspirerende oplossingen en ideeën voor de toekomst, of het u gaat om de landbouw of sociale mobiliteit.
Bram Vermeulen is journalist. Sinds 2001 werkte hij als correspondent voor NRC en het NOS Journaal in Zuid-Afrika. Vanaf 2021 maakt hij voor de VPRO series als Langs de grenzen van Turkije, Dwars door Afrika en het succesvolle Frontlinie.
De avond is gratis toegankelijk, maar meld u nu aan via deze link!