Back to All Events

Tentoonstelling "HOE WILLEN WIJ BOUWEN M4H 2030?". Weer open vanaf 21 augustus!


Tentoonstelling "HOE WILLEN WIJ BOUWEN M4H 2030"

*Op dit moment zijn wij wegens de zomervakantie gesloten. Vanaf 21 augustus heropenen wij de deuren van de KeileZaal en staan onze collega’s van woensdag tot en met zaterdag voor jullie klaar. Benieuwd wat er tot die tijd in het Keilepand te doen is? Klik op de volgende link. Benieuwd naar het volledige programma na de zomer? Scroll naar de onderkant van deze pagina.

Welkom bij ‘HOE WILLEN WIJ BOUWEN M4H 2030’, onze tentoonstelling van 15 juni t/m 15 september waarin het KeileCollectief je meeneemt op een fascinerende ontdekkingstocht door verleden, heden en toekomst van de gebouwde omgeving in M4H. Van woensdag tot en met zaterdag geopend van 12.00 uur tot 17.00h.

Fotografe tijdens de opening: Margarita Kouvatsou

De tentoonstelling.

Welkom bij de tentoonstelling HOE WILLEN WIJ BOUWEN M4H 2030. Een tot de verbeelding sprekende presentatie over verleden, heden en toekomst van het bouwen in Nederland en M4H in het bijzonder. Het mixed-use havengebied Merwe-Vierhavens (M4H) in Rotterdam staat aan de vooravond van een transitie naar een culturele woon-werkwijk, waar circulariteit centraal staat. Het KeileCollectief nodigt je uit om in de inspirerende setting van de KeileZaal samen het gesprek te voeren over de vraag ’Hoe bouwen wij toekomstbestendig in een tijd dat er hoge druk staat op het snel en betaalbaar bouwen van woningen én werkruimten?’ Door deze vraag te koppelen aan de planvorming in M4H biedt de tentoonstelling een impuls aan de realisatie van een klimaatpositieve leefomgeving vanaf 2030; het jaar waarin de eerste woonbuurten op de Merwe-pieren in M4H gereed zullen zijn.

De tentoonstelling takt aan op het Ruimtelijk Raamwerk M4H met haar overkoepelende motto: ‘Collectiviteit als basis voor Circulariteit’.  Omdat tijd nodig is om op het individu georiënteerde systemen te transformeren tot collectieve netwerken, wortelt de tentoonstelling in de filosofie van het langetermijndenken van Roman Krznaric. Hierbij wordt uitgegaan van 7 generaties, wat ongeveer 200 jaar is. De tentoonstelling ontwikkelt zich daarom langs de tijdlijn van 1900 tot 2100.

De tijdlijn van 200 jaar is in de lengte van de zaal uitgezet, startend met het jaartal 1900 (het verleden), in het midden 2000 als kantelpunt en met 2021 als symbool voor de toekomst. We gaan bewust op het midden van de tijdlijn staan en kijken 100 jaar terug en 100 jaar vooruit. Door halverwege positie in te nemen wordt een gevoel van urgentie, medeplichtigheid en eigenaarschap aangewakkerd. Tegelijkertijd is 100 jaar ver genoeg voor enige distantie. De kans dat één van ons het jaar 2100 mee zal maken is vrijwel nihil. Visionair dromen mag dus! Binnen deze lange tijdlijn worden een aantal milestones uitgelicht: denk aan 1901 (woningwet), 1973 (autoloze zondag), 2024 (Groningen van het gas af), 2030 (Masterplan Merwe-pieren gerealiseerd en start bouw Keilekwartier) en 2050: het moment waarop de doelen van Parijs gerealiseerd moeten zijn.

Haaks op deze tijdlijn is de tentoonstelling aan de hand van vier thematische lijnen ingericht. We kijken samen met diverse partners terug naar hoe onze bouwpraktijk er 100 jaar geleden uitzag en analyseren hoe landschap, stedenbouw, architectuur en materiaal in de afgelopen jaren veranderd zijn. Binnen de matrix van tijd en schaal die zo ontstaat zijn de thema’s uitgewerkt, waarbij een vijfde lijn (M4H Past & Futures) de context is waarbinnen de eerste vier gelezen moeten worden. Elke thematische lijn is uitgewerkt door een ontwerpbureau uit het KeileCollectief. De verschillende onderzoeken geven inzicht in de ontwikkeling van de Nederlandse cultuur van bouwen en hoe we hopen dat die ontwikkeling zich de komende 100 jaar voortzet. Kunnen we die ontwikkeling programmeren? Kunnen we dromen over hoe we willen bouwen? 



Kennisdeling in het LAB.

Op de mezzanine bevindt zich het LAB waar wij u graag de ruimte willen bieden om activiteiten en workshops te organiseren omgeven door de verschillende attributen van deze tentoonstelling. Mocht u gebruik willen maken van deze ruimte neem gerust contact op via keilecollectief@gmail.com.

Programmering na de zomer

21 augustus - heropening tentoonstelling

22 augustus - filmavond ‘onder het maaiveld’

29 augustus - filmavond ‘Rotterdam 2040’

5 september - Inhoudelijk dialoog architectuur: moeten we nog bouwen?

11 september - Carbon Stories met Group A | Carbonlab & IABR

15 september - lezing toekomst van sociale gebiedstransitie van M4H

Bezoekersinformatie

Toegang: gratis

Geopend: woensdag t/m zaterdag van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Waar: Keilepand, Keilestraat 9F, 3039 BP, Rotterdam

"CULT=US is de nieuwe hotspot in het Rotterdamse M4H gebied waar je kunt genieten van heerlijk eten en drinken in een gastvrije, energieke en positieve omgeving. Vanuit het monumentale pakhuis Keilepand in de Rotterdamse haven brengen wij eten, drinken, muziek, kunst en cultuur."

Previous
Previous
June 22

Cult=us=Theatre! Smaakt naar Meer!

Next
Next
August 22

Keile Movie Night. ‘Onder Het Maaiveld’